Zo eenvoudig bouw je een open haard in

Xaralyn Fire Systems


Zelf een haard inbouwen of toch laten doen?

Wie droomt er niet van een mooie haard in huis?

Voor een gashaard of houtkachel is een rookkanaal nodig. De installatie van een rookkanaal of schoorsteen is lastig, duur en niet echt een doe-het-zelf klus. Naast het kostenplaatje kan een rookkanaal niet zo maar overal worden aangelegd en kost het de nodige ruimte in huis.

Indien de milieunormen in de toekomst verder worden aangescherpt, is het te verwachten dat schadelijke rookgassen niet meer zonder extra filters naar buiten mogen worden afgevoerd. Naast de kostbare installatie van een gashaard of een houtkachel wordt dan ook onderhoud aanzienlijk duurder. 

Voor elk probleem komt er uiteindelijk een oplossing. Nieuwe woningen worden niet langer aangesloten op het landelijk gasnet en bestaande gasaansluitingen worden gefaseerd afgebouwd. Installateurs kunnen alternatief twee gasflessen in een aparte ruimte buiten het huis plaatsen waardoor we toch kunnen blijven genieten van een gashaard. Voor hout gestookte haarden komt het RIVM nu al met een stookalert. Het gebruik van dit type verwarming door liefhebbers kan voorlopig nog gewoon doorgaan, maar kun je het anno nu nog wel maken om een dergelijke haard nieuw te installeren?

Als we werkelijk wat aan onze luchtkwaliteit willen doen, stoppen we volledig met schadelijke rookgassen via een schoorsteen naar buiten te blazen. Het is ook totaal niet nodig. Zowel voor het milieu als onze portemonnee is er een veel betere oplossing. 

Een sfeerhaard produceert geen rookgassen en hoeft dan ook niet op een rookkanaal te worden aangesloten. Een sfeerhaard is primair bedoeld voor de sfeer of gezelligheid. De verwarmingsfunctie van een sfeerhaard is beperkt. De haard is prima als bijverwarming te gebruiken in combinatie met bijvoorbeeld een vloerverwarming. Het verwarmen van een kleinere ruimte wil vaak ook nog wel lukken, voor grote ruimtes moet er echt een hoofdverwarming bij geplaatst worden.

sfeerhaard inbouwen

Een sfeerhaard is niet alleen de betere keuze voor ons milieu en onze portemonnee maar biedt ook veel meer toepassingen. Je bent niet langer beperkt door de plaats waar een haard geplaatst moet worden. Maak je eigen ontwerp en realiseer dit als doe-het-zelf project of indien je niet zo handig bent met een zaag en boormachine vraag hulp in van een professional. Xaralyn heeft een brede collectie van elektrische sfeerhaarden en bio ethanol sfeerhaarden. Kom gerust langs in onze showroom.

Houtkachels en fijnstof
Xaralyn Fire Systems