Kan ik mijn huis verwarmen met een sfeerhaard?

Xaralyn Fire Systems


Een sfeerhaard als hoofdverwarming of bijverwarming

Combineer sfeer en verwarming

Vaak denkt men bij een sfeerhaard op bio-ethanol of met een elektrische unit dat deze geen warmte geven. Niets is echter minder waar!

Net als bij elke verwarming, hangt de mate waarin een verwarming effectief is van vele factoren af: het bouwjaar van het huis, hoe is het huis geïsoleerd en met wat voor soort isolatie. Ook de instellingen en de leeftijd van de verwarmingsinstallatie hebben hun invloed op de temperatuur in uw huis.

Maar ook als je een ruime woonkamer heeft, kun je een sfeerhaard op bio-ethanol of een elektrische haard met verwarmingsfunctie installeren. De bio-ethanol sfeerhaarden van Xaralyn kunnen een ruimte aan van wel 120 m3. De elektrische sfeerhaard dien je echt als een bijverwarming te zien, aangezien deze ruimtes een oppervlakte aankunnen van ongeveer 20 m2.

Naast sfeer creëer je met de sfeerhaarden van Xaralyn een fijne temperatuur in je huis en kun je het gasverbruik drastisch verminderen. Dit is in de huidige tijd met enorm hoge energiekosten een enorm pluspunt!

In plaats van alleen maar een bio-ethanol sfeerhaard te gebruiken, adviseren we om de centrale verwarming standaard op een graad of 18 te zetten en dan bij thuiskomst de sfeerhaard aan te zetten. De vlammetjes geven meteen een gezellige sfeer in de donkeren dagen en je zult zien dat de woonkamer vrij snel door verwarmt naar een comfortabele temperatuur.

Met een houtkachel of open haard heb je natuurlijk ook de gezellige vlammetjes, maar moet je er wel voor zorgen dat de houtvoorraad in de woonkamer op peil is en blijft, zodat je niet steeds de kou en regen in hoeft om hout bij te vullen. Zeker in de koude natte winterdagen geen prettig klusje!

De elektrische sfeerhaard heeft alleen maar een stopcontact nodig. Voor de bio-ethanol sfeerhaard moet je natuurlijk flessen bio-ethanol in huis hebben. Het verbruik hangt af van de grootte van de brander. Een kleinere brander, zoals de S, is zuiniger in gebruik (1,5 liter voor 3,5 branduren) dan de XXL brander (3,5 liter voor 3,5 branduren). Houdt er wel rekening mee dat een kleiner brander ook een kleinere ruimte kan verwarmen en daardoor eerder als bijverwarming geschikt zal zijn.

Zowel de elektrische als de bio-ethanol sfeerhaarden hebben geen schoorsteen of rookafvoer nodig. Met het branden van een bio-ethanolhaard komen geen schadelijke gassen vrij. Je kunt deze dus in elke ruimte van je huis plaatsen. Wil je een slaapkamer verwarmen op het moment dat je daar bent? Dat kan met een elektrische of bio-ethanol sfeerhaard. 

De centrale verwarming wordt meestal vanuit de woonkamer aangestuurd, waardoor de andere ruimtes koud zijn als de centrale verwarming uit of laag staat..... Dit is dus eenvoudig op te lossen met een elektrische of bio-ethanol sfeerhaard!

Automatische bio-ethanol brander
Xaralyn Fire Systems