Verbod op houtkachels in grote steden

Xaralyn Fire Systems


Nieuwe stookstandaarden 

Kies voor een schoner Xaralyn alternatief

Een houtvuur is gezellig en leuk. De reuk van houtrook is voor de één vervelend, voor de ander lekker. Houtook is behalve ongezond ook één van de grootste veroorzakers van fijnstof.

Houtrook kan voor gezondheidsproblemen zorgen. De fijnstof die vrijkomt bij het verstoken van één kilo hout in een vuurkorf staat gelijk aan de uitstoot fijnstof van een vrachtwagen die 3000 km rijdt.

In 2025 is het stoken van hout in een vuurkorf buiten niet langer toegestaan in de gemeente Utrecht. Utrecht wil hiermee als eerste grote stad een nieuwe stookstandaard neerzetten.  De verwachting is dat andere grote steden snel zullen volgen. Om de luchtkwaliteit en daarmee de gezondheid van inwoners te verbeteren, denkt de gemeente Utrecht na over een subsidieregeling om het gebruik van vervuilende oude houtkachels te beperken.  De Utrechtse Stookstandaard moet als voorbeeld gaan dienen voor andere gemeentes.

Vooral de oudere open haarden en buitenkachels leveren een grote bijdrage aan de uitstoot van fijnstof door particuliere houtstook.  Filters op kachels zou een oplossing kunnen zijn, maar deze zijn relatief duur. Daarnaast zijn er op dit moment geen echt goede en effectieve filters voorhanden en vereisen zij zeer regelmatig onderhoud. 

Een van de manieren om de uitstoot van fijnstof terug te dringen, is om een open haard of ouderwetse houtkachel te laten vervangen door een moderne houtkachel die minder schadelijke stoffen uitstoot, een bio-ethanolhaard of een elektrische kachel.

Vervanging van oudere type haarden zorgt voor 2,5 tot vijftien keer minder fijnstof uitstoot per jaar.

De manier waarop we onze huizen in de toekomst verwarmen zal volledig gaan veranderen. Beter geïsoleerde huizen, minder warm stoken, niet langer ons hele huis verwarmen. 

Een schoon alternatief is het stoken op bio-ethanol. De keramische brander van Xaralyn is de meest schone, veilige en zuinige bio-ethanol brander.

Alle huizen zonder gas in 2050
Xaralyn Fire Systems