Veilig een bio-ethanol haard vullen, hoe doe je dat?

Blog

Veilig jouw bio-ethanol haard vullen: tips en voorzorgsmaatregelen

Een bio-ethanol haard brengt zowel sfeer als warmte in jouw huis. Omdat bio-ethanol een licht ontvlambare vloeistof is, vereist het bijvullen van je bio-ethanol haard extra aandacht om morsen te voorkomen. Gemorste bio-ethanol kan namelijk snel vlam vatten zodra de haard wordt aangestoken. 


Hoe vul je jouw bio-ethanol haard?

Elke bio-ethanol haard heeft zijn eigen manier van bijvullen. Als je een Xaralyn haard hebt, is het belangrijk om de gebruikershandleiding goed door te lezen voordat je begint. Bij de Xaralyn branders gebruik je een trechter om nauwkeurig en zonder morsen bij te vullen. Dit maakt het bijvullen veilig en eenvoudig.


Gepatenteerde keramische steen in Xaralyn branders

Een unieke eigenschap van Xaralyn haarden is het gebruik van keramische stenen in de branders. Deze keramische steen absorbeert de bio-ethanol, waardoor de brandstof gelijkmatig verbrandt en de haard een stabiele, mooie vlam produceert. Daarnaast voorkomt de keramische steen dat de bio-ethanol kan lekken wat wel het geval is bij alle andere merken bio-ethanol haarden. Daarbij zijn ze extra veilig door het gebruik van een speciaal sluitingssyteem. Het systeem werkt met een schuif, niet meer bijvullen waar het vuur uit komt maar veilig in een apart vulgat.


Keramische steen Xaralyn


Het bijvullen van een bio-ethanol haard

Naast de specifieke methode voor Xaralyn haarden, zijn er enkele algemene voorzorgsmaatregelen die je altijd moet volgen:


  • Nooit bijvullen tijdens het branden: Vul je bio-ethanol haard nooit bij wanneer deze nog brandt om gevaarlijke steekvlammen te voorkomen.
  • Laat de haard goed afkoelen: Zorg ervoor dat de haard volledig is afgekoeld voordat je gaat bijvullen. Dit voorkomt ongewenste steekvlammen door onzichtbare dampen.
  • Wacht na het bijvullen met aansteken: Na het bijvullen moet je even wachten voordat je de haard aansteekt, zodat eventuele brandbare dampen kunnen verdwijnen. Zorg ervoor dat de ruimte goed geventileerd is.

Bekijk hier ons assortiment bio-ethanol haarden


Wat te doen bij morsen van bio-ethanol

Als je tijdens het vullen morst, veeg dan de gemorste brandstof direct op met een droge doek en laat het volledig drogen voordat je de brander aansteekt. Dit voorkomt dat gemorste brandstof vlam vat.


Vul tot de maximale vullijn

Vul de brander nooit voorbij de maximale vullijn. Overvulling kan leiden tot hogere temperaturen en oncontroleerbare vlammen, wat het uitschakelen moeilijk maakt. Verwijder overtollige brandstof voordat je de haard aansteekt. 


Bezoek ons experience center voor advies op maat

Voor persoonlijk advies over het veilig en efficiënt bijvullen van jouw bio-ethanol haard, bezoek het Experience Center van Xaralyn nabij Alkmaar. Onze adviseurs staan klaar om je te helpen bij jouw zoektocht naar de perfecte bio-ethanol haard en om al jouw vragen te beantwoorden.

Heb je nog geen keuze kunnen maken welke haard geschikt is voor jouw situatie? Onderstaand hebben we wat voorbeelden geplaatst ter inspiratie.


Voorbeeld van een ingebouwde Xaralyn bio-ethanol brander met inbouwprofiel

Voorbeeld van een ingebouwde Xaralyn bio-ethanol brander met inbouwprofiel


Voorbeeld van een ingebouwde bio-ethanol unit

Voorbeeld van een ingebouwde bio-ethanol unit


Voorbeeld van een doorkijkhaard met Xaralyn brander L met inbouwprofiel foto: Studiozuyd

Voorbeeld van een doorkijkhaard met Xaralyn brander L met inbouwprofiel

Kan ik een bio-ethanol haard zelf inbouwen?
Blog