FAQ waterdamp haarden

FAQ waterdamp haarden

Veelgestelde vragen over waterdamp haarden

Lees de antwoorden

Bij een waterdamphaarden haard, ook wel Opti-Myst of Mystic Fire genoemd, wordt het vlambeeld gerealiseerd door middel van een lichtprojectie op ultrafijne waterdamp. De waterdamp ontstaat door een ultrasone verdamping met een verdamper waarna de waterdamp door middel van de warmte van halogeenlampen of een warmtespiraal opstijgt. Waterdamphaarden zijn helaas wel onderhoudsgevoelig door de combinatie van water (kalk) en elektriciteit.

De waterdamp van Opti-Myst waterdamphaard komt voornamelijk omhoog door de toevoeging van warmte. Deze warmte kan van een verwarmingsspiraal of van halogeenlampen komen. 

In het geval er gebruik wordt gemaakt van LED lampen zit er een verwarmingsspiraal in de Opti-Myst. In het geval er gebruik wordt gemaakt van halogeenlampen is deze verwarmingsspiraal niet nodig. 

Het energieverbruik van de halogeenlampen is minder dan het verbruik van LED lampen in combinatie met een verwarmingsspiraal. 

Het verdiend aanbeveling de verdamper en de waterbak van de Opti-Myst waterdamphaard regelmatig schoon te maken. De verdamper gaat bij normaal gebruik tussen de 6-12 maanden mee en dient hierna te worden vervangen. 

Het gebruik van water met minder kalk en het regelmatig reinigen verlengt de levensduur van de verdamper.

Kan ik nog steeds halogeenlampen voor mijn waterdamphaard kopen?

Ja, deze zijn via onze website te bestellen.

Productie of import van halogeenlampen voor rechtstreekse aansluiting op het lichtnet (zoals verlichting) is sinds 1 september 2018 binnen de EU verboden. De halogeenlampen die gebruikt worden in een waterdamphaard vallen buiten dit verbod.

Staat uw vraag hier niet tussen?

Stel uw vraag aan onze experts

 CONTACT OPNEMEN