FAQ open haarden en schouwen

FAQ schouwen

Veelgestelde vragen over open haarden/schouwen

Lees de antwoorden

Productie van deze schouwen begint met een frame van hout. Op dit houten frame worden verschillende stenen in een laag geplakt waarna de schouw zijn vorm krijgt. Op deze manier krijgen we een echte natuurstenen schouw met alle voordelen van echt natuursteen, echter met veel minder materiaal en veel minder kilo's.

De stenen kunnen vrij ruw gelaten worden: ongepolijst. De stenen kunnen ook mooi glad (mat-glimmend) gepolijst worden: gepolijst.

Alle schouwen worden met de hand van natuursteen gemaakt. Elk exemplaar is volkomen uniek met natuurlijke onvolkomenheden. Deze natuurstenen schouwen hebben een vintage, doorleefd uiterlijk. 

Composiet steen is een mengeling van gemalen steen met kunsthars. Hierdoor ontstaat de structuur van zandsteen met karakteristieke oneffenheden. Door het gebruik van kunsthars blijft het gewicht relatief laag.

Een schouw van Xaralyn wordt in één geheel geleverd. De bijpassende inzethaard ontvang je in een aparte verpakking en kun je gemakkelijk monteren. Wandhaarden kun je met behulp van de handleiding aan de wand monteren. Net als de schouwen, hebben wandhaarden en vrijstaande modellen geen verdere montage nodig.

Wij bieden zowel gepolijste als ongepolijste natuurstenen (fossil stone) schouwen. Een gepolijste schouw is glad en licht glanzend. Deze kan het beste worden schoongemaakt worden met een droge zachte doek, of wanneer nodig met een licht vochtige doek. Een ongepolijste schouw heeft een ruwe structuur met een wat doffere uitstraling, waardoor vloeistoffen snel geabsorbeerd worden. Zorg er daarom voor dat vloeistoffen die op uw schouw terechtkomen, direct verwijderd worden. Je kunt dit gemakkelijk afnemen met een droge, zachte doek.

Het beste kun je het stof afnemen met een zachte, droge doek. Je kunt RVS behandelen tegen roestvorming met speciaal hiervoor beschikbare producten die langdurig beschermen.

MDF is een mengeling van fijngemalen houtvezels met kunstharslijm. Dit wordt vervolgens samengeperst. Xaralyn voorziet MDF-schouwen van een hoogwaardige verflaag voor een mooie, egale uitstraling.

Fossil stone is een unieke natuurlijke steensoort die overeenkomt met ruw of gepolijst marmer, bevestigd op een houten ondergrond. Hierdoor ontstaat het gevoel en de uitstraling van echt marmer. Toch is het gewicht relatief laag en hierdoor is een Fossil Stone schouw gemakkelijk te verplaatsen. Fossil Stone is een natuurproduct; er kunnen kleine kleur- en/of structuurafwijkingen voorkomen. Hierdoor heeft iedere schouw een eigen, uniek karakter. Xaralyn biedt gepolijste (glad en licht glanzende) schouwen en ongepolijste schouwen (met een ruwe structuur en een wat doffere uitstraling).

De schouwen van Xaralyn worden in één geheel geleverd. De bijpassende inzethaard ontvang je in een aparte verpakking.

De Xaralyn collectie biedt veel combinatiemogelijkheden. Hierdoor kun je een sfeervuur volledig naar eigen wens samenstellen. De combinatiemogelijkheden per schouw zijn te vinden in de collectie. Hierin tonen wij de inzethaarden die met de schouw van jouw keuze gecombineerd kunnen worden.

Een schouw van composiet steen kun je het beste schoonmaken met een zachte, droge doek. Wanneer deze enigszins vervuild is, kun je de schouw met een licht vochtige doek afnemen.

Kan RVS roesten?

RVS is de afkorting van ‘roestvast staal’. RVS is niet 100% vrij van roesten; roesten of het ontstaan van corrosie ontstaat door contact met vervuilde lucht, agressieve stoffen of reinigingsmiddelen. Je kunt RVS behandelen met speciaal hiervoor beschikbare producten die langdurig beschermen.

Staat uw vraag hier niet tussen?

Stel uw vraag aan onze experts

 CONTACT OPNEMEN