FAQ overige vragen

FAQ overige vragen

Veelgestelde vragen in de categorie overig

Lees de antwoorden

Het woord open haard wordt veel gebruikt voor de aanduiding van een sfeerhaard. Zowel een open haard als een sfeerhaard geven natuurlijk een gezellig vuurbeeld. 

Een traditionele open haard heeft een open verbranding. Bij verbranding komen schadelijke rookgassen en verbrandingsresten vrij. Bij een open haard verdwijnt bijna 70% van de warmte door de schoorsteen. Rookgassen en fijnstof komen echter ook in huis. Het ruikt misschien lekker, maar gezond is het zeker niet. 

 Een sfeerhaard biedt dezelfde sfeer zonder de nadelen. De warmteafgifte van een sfeerhaard gaat niet verloren door een schoorsteen. Als primaire warmtebron biedt een sfeerhaard echter te weinig capaciteit.

Voor en nadelen van een open haard: 

+ geur en het geluid van brandend hout 
+ directe stralingswarmte 
- laag rendement: 10 tot 15 procent 
- schoorsteen is nodig
- milieuvervuilend door uitstoot fijnstof

Een gashaard is eenvoudig in gebruik en heeft vlammen die nauwelijks te onderscheiden zijn van een echt haardvuur. Een gashaard heeft een open- of gesloten verbranding. Vrijkomende rookgassen dienen via een rookkanaal te worden afgevoerd. In Nederland zal een gashaard in de toekomst enkel nog mogelijk zijn door gebruik te maken van gasflessen. 

Voor en nadelen van een gashaard: 
+ gebruiksvriendelijk 
+ (indien nog beschikbaar) aangesloten op openbaar gasnet 
+ hoog rendement (70-80%) 
- directe omgeving van de gashaard wordt goed verwarmd, rest van het huis minder 
- aansluiting op gas 
- hoge prijs 
- ruimteverlies door rookkanaal

Een sfeerhaard is ontwikkeld als alternatief van de traditionele open haard. Wel de sfeer, niet de nadelen. We kennen elektrische sfeerhaarden en bio-ethanol sfeerhaarden. 

De elektrische haarden van Xaralyn geven een vlambeeld gerealiseerd door een projectie van licht. De meeste elektrische sfeerhaarden hebben ook een verwarmingsfunctie. Bij een elektrische sfeerhaard zijn vlambeeld en verwarming onafhankelijk van elkaar te gebruiken.

Bio-ethanol haarden geven echte vlammen met echte warmte. Bio-ethanol, of bio-alcohol geeft een volledig schone verbranding. Bio-ethanol kan dus zonder schoorsteen binnenshuis gestookt worden.

Een bio-ethanol haard of bio-ethanol brander met gepatenteerde keramische steen van Xaralyn is de meest veilige manier van open vuur.

Bio-ethanol kent een schone verbranding maar is niet zonder gevaar. Xaralyn heeft een gepatenteerde bio-ethanol brander met keramische steen. Deze keramische brander absorbeert de bio-ethanol volledig. Door de warmte die ontstaat verdampt de bio-ethanol die vastgehouden wordt in de keramische steen. Het verschil is dat niet de bio-ethanol brandt maar enkel de verdamping.

Bij een bio-ethanol brander met keramische steen brandt dus alleen het gas dat ontstaat door verdamping van de bio-ethanol.

De keramische bio-ethanol brander van Xaralyn is hiermee niet alleen de veiligste brander maar ook in verbruik de meest zuinige bio-ethanol haard.

Bio-ethanol is alcohol welke ongeschikt is gemaakt voor consumptie. Dit proces noemen we denatureren. Bio-ethanol wordt soms ook wel bio-alcohol genoemd. Xaralyn bio-ethanol is gemaakt door middel van de fermentatie van suikers in suikerriet, granen, suikerbiet of mais. Om dit proces te stimuleren, worden er doorgaans productie-organismen zoals gisten aan toegevoegd. Xaralyn bio-ethanol is 100% zuivere bio-ethanol met een alcohol percentage tussen de 95-96%. 

Nee, dat kan absoluut niet. De keramische steen absorbeert wel andere brandvloeistoffen, maar gebruik hiervan zorgt voor een onzuivere verbranding. Hierdoor ontstaat een nare geur en onnodige rook- en roetvorming. Daarnaast zal de keramische steen verstoppen door allerlei toevoegingen die in deze (minder zuivere) brandvloeistoffen zitten. Hierdoor wordt een normale verbranding onmogelijk: er kan uiteindelijk geen brandvloeistof meer opgenomen worden in de steen. De garantie op de brander komt in dit geval te vervallen. Wij raden aan uitsluitend Xaralyn bio-ethanol te gebruiken, die speciaal voor een bio-ethanol brander met een keramische steen ontwikkeld is.

Bij de verbranding van zuivere bio-ethanol komt nauwelijks geur vrij. 

Niet alle bio-ethanol is hetzelfde. Bio-ethanol wordt in de industrie ook gebruikt bij schoonmaak werkzaamheden. Vervuilde bio-ethanol wordt hierna gerecycled en terug op de markt gebracht. Ook indien bio-ethanol niet goed gefilterd is, uit (te veel) verschillende grondstoffen bestaat of een lager alcohol percentage heeft kan deze meer geur afgeven.  

Geen enkele verbranding is compleet reukloos. De ene persoon neemt meer geur waar dan de ander. De combinatie van bio-ethanol en de verdamping uit de absorberende keramische steen in de brander zorgt voor een zo zuiver mogelijke verbranding waardoor er een nauwelijks merkbare geur vrij komt. Als een bio-ethanol brander met een keramische steen gedoofd wordt, kan een eventuele geur wat sterker zijn.

Waarom biedt Xaralyn alleen 1-literflessen bio-ethanol aan?

Het gebruik van bio-ethanol in jerrycans raden wij om veiligheidsredenen af. Onze literflessen zijn voorzien van een speciale dop. Deze dop verkleint de kans dat er een vonk bij de alcohol kan komen. Komt er toch een vonk in de fles, wordt deze door de druk uit de handen geslagen. Bij een jerrycan loopt je het risico de bio-ethanol over je heen te krijgen.

Tevens zijn grotere jerrycans meestal van een zachter materiaal wat langzaam oplost in de zuivere bio-ethanol waardoor een verontreiniging ontstaat in de bio-ethanol.

Staat uw vraag hier niet tussen?

Stel uw vraag aan onze experts

 CONTACT OPNEMEN