FAQ Bio-ethanol haarden

FAQ Bio ethanol haarden

Veelgestelde vragen over bio-ethanol haarden

Lees de antwoorden

Een bio-ethanol haard of bio-ethanol brander met gepatenteerde keramische steen van Xaralyn is de meest veilige manier van open vuur.

Het grote verschil met andere soortgelijke bio-ethanol haarden of branders, is dat de keramische steen in de brander van Xaralyn de vloeistof langzaam absorbeert. Hierdoor wordt niet de pure vloeistof, maar het vrijkomende onschadelijke gas geleidelijk verbrand. Het resultaat is een veilige, schone en makkelijk te ontsteken sfeerhaard met een prachtig constant vlammenbeeld. 

Een volledig gevulde bio-ethanol haard of bio-ethanol brander van Xaralyn zal tussen de 3-4 uur branden. In een grote brander gaat meer bio-ethanol, de brandtijd is ongeveer vergelijkbaar.

Een verbranding van bio-ethanol geeft voornamelijk een geur af wanneer de bio-ethanol niet goed gefilterd is of uit (te veel) verschillende grondstoffen geproduceerd is. Ook is het alcoholpercentage van groot belang: hoe lager het alcoholpercentage, hoe meer geur merkbaar zal zijn. Bio-ethanol met een lager percentage alcohol bevat een groter percentage toevoegingen, wat een minder zuivere verbranding tot stand brengt.

Geen enkele verbranding is compleet reukloos. De ene persoon neemt meer geur waar dan de ander. De combinatie van bio-ethanol en de verdamping uit de absorberende keramische steen in de brander zorgt voor een zo zuiver mogelijke verbranding waardoor er een nauwelijks merkbare geur vrij komt.

Als een bio-ethanol brander met een keramische steen gedoofd wordt, kan een eventuele geur wat sterker zijn.

Een bio-ethanol haard kan verschrikkelijk mooi zijn. Xaralyn stelt veiligheid voorop.

De meest eenvoudige bio-ethanolbranders zijn niet meer dan een bak waarin ethanol wordt verbrandt. Dit type bio-ethanolbrander is niet alleen zeer gevaarlijk maar verbruikt ook veel ethanol. Met het vullen van de brander met keramisch wol wordt geclaimd dat dit voldoende veiligheid biedt. Door het gebruik van de brander slinkt het volume van het keramisch wol en zorgt dit eerder voor nog veel onveiligere situaties. Keramisch wol kan nog lang nagloeien en een steekvlam veroorzaken bij navullen.

Xaralyn heeft een volledig ander systeem. De hele brander is volledig gevuld met een absorberende steensoort, we noemen dit een een bio-ethanolbrander met keramische steen of keramische brander.

De keramische steen in de brander zorgt ervoor dat de bio-ethanol compleet geabsorbeerd én verdeeld wordt over de gehele steen. Hierdoor is ontsteken in de brandopening gemakkelijk en is de vlam direct goed zichtbaar. De geleidelijke verdamping van de bio-ethanol uit de keramische steen zorgt voor een geleidelijke, economische verbranding en een stabiele vlam.

Doordat de keramische steen de brander afsluit, kan er – zelfs in een schuine stand – geen bio-ethanol uit de brander ontsnappen. Door het ingebouwde veiligheidssysteem, is het simpelweg niet mogelijk de bio-ethanolbrander te vullen terwijl deze nog brandt. De bio-ethanolhaard of bio- ethanolbrander kan alleen worden gevuld wanneer deze afgesloten en dus gedoofd is.

Door gebruik van de keramische steen is het mogelijk om een bio-ethanol met een alcoholpercentage van meer dan 96% te gebruiken. Dit is de meest zuivere in zijn soort, wat een zuivere verbranding (zonder nare geurtjes en reststoffen) en een mooie gele vlam tot stand brengt.

Niet de pure vloeistof verbrandt, maar de onschadelijke verdamping van de bio-ethanol uit de keramische steen. De geleidelijke verbranding maakt dat de bio-ethanol haard compleet veilig én economisch in het verbruik is. Een rookkanaal is niet nodig aangezien er geen rookgassen vrijkomen.

De brander is omhuld door een extra buitenbak voor complete veiligheid. Daarnaast zorgt de keramische wol in de buitenbak ervoor dat eventueel overtollige bio-ethanol geabsorbeerd wordt.

Dit unieke brandsysteem is door Xaralyn ontwikkeld, wereldwijd gepatenteerd en in het bezit van het DIN 4731-1 veiligheidskeurmerk.

Bij juist gebruik (zie gebruiksaanwijzing) van de bio-ethanol haard of bio-ethanol brander in combinatie met Xarlyn bio-ethanol (95-96 % zuivere alcohol) kan deze tot in lengte van jaren meegaan. De keramische steen in de brander hoeft niet tussentijds vervangen te worden.

Zodra de schuif op de bovenkant naar voren geschoven wordt, wordt de brandopening zichtbaar. U kijkt dan op de witte keramische steen. Door een lange aansteker boven de met bio-ethanol verzadigde steen te gebruiken, steek je de brander aan.

Het is belangrijk dat je de decoratie-set rondom de brandopening positioneert. De decoratie dient niet in contact te komen met de vlam om de verbranding zo zuiver mogelijk te houden. Zie de gebruiksaanwijzing voor gedetailleerde instructies.

De glasplaatjes zorgen voor een stabiele rustige vlam en voorkomen lakschade aan de brander of inbouwunit.

De keramische stenen hebben een breedte van 230 millimeter. Per brander zijn er daardoor meerdere stenen naast elkaar nodig. Je kunt dit terugzien doordat er in de brandopening een naad tussen de stenen loopt. Dit heeft geen enkele invloed op de verbranding; de bio-ethanol wordt door doorloopkanalen in elke steen verspreid over alle stenen.

Waarschijnlijk is de oorzaak hiervan dat de bio-ethanolbrander te ver gevuld is. Wanneer dit het geval is, zal de bio-ethanol vanuit de binnenste in de buitenste bak overlopen.

Het is van belang dat je de instructies in de gebruiksaanwijzing opvolgt. Jouw bio-ethanol brander is te ver gevuld als de bio-ethanol hoger dan 1 centimeter onder het oppervlakte van de witte keramische steen blijft staan.

Bij gebruik van glasplaatjes, monteer je de connectoren in de hiervoor bestemde gaatjes. Hierin plaats je de glasplaatjes. Zorg ervoor dat je de connectoren niet te strak vastdraait (er dient nog een ietsje speling te zijn tussen connector en glas aangezien glas uitzet als het warm wordt).

Welke formaat bio-ethanolbrander kan ik kiezen

Een bio-ethanolhaard of bio-ethanolbrander verbruikt naast bio-ethanol ook zuurstof. Voor het branden van een bio-ethanolhaard is altijd ventilatie nodig. In bijna alle gevallen volstaat de ventilatie die reeds aanwezig is voor een gezond leefklimaat in huis met onderstaande aanbevelingen.

Aanbevolen minimale ruimte:

 • Bio-ethanolbrander S: 55m3
 • Bio-ethanolbrander M: 70m3
 • Bio-ethanolbrander L: 80m3
 • Bio-ethanolbrander XL: 100m3
 • Bio-ethanolbrander XXL: 120m3

Indien je een grotere brander wilt plaatsten in een kleinere ruimte, dien je te zorgen voor extra ventilatie.

Warmteafgifte bio-ethanolbranders:

 • Bio-ethanolbrander S: +/- 2kW
 • Bio-ethanolbrander M: +/- 2,5kW
 • Bio-ethanolbrander L: +/- 3kW
 • Bio-ethanolbrander XL: +/- 3,5kW
 • Bio-ethanolbrander XXL: +/- 4,4kW

Onze bio-ethanolhaarden of bio-ethanolbranders geven warmte af, maar zijn meestal niet geschikt als hoofdverwarming. Door de beperkte warmte afgifte spreken we over decoratieve haarden. We geven je hierbij een indicatie van het vermogen kW wat je nodig hebt om een ruimte te verwarmen.

Ruimte 60m3:

 • goed geïsoleerd 3,6kW
 • geïsoleerd 4,8kW
 • slecht geïsoleerd 6kW

Ruimte 80m3:

 • goed geïsoleerd 4,8kW
 • geïsoleerd 6,4kW
 • slecht geïsoleerd 8kW

Ruimte 100m3:

 • goed geïsoleerd 6kW
 • geïsoleerd 8kW
 • slecht geïsoleerd 10kW

Ruimte 120m3:

 • goed geïsoleerd 7,2kW
 • geïsoleerd 9,6kW
 • slecht geïsoleerd 12kW

Ruimte 140m3:

 • goed geïsoleerd 8,4kW
 • geïsoleerd 11,2kW
 • slecht geïsoleerd 14kW


Wanneer het glasplaatje gebroken is, kun je deze eenvoudig online nabestellen. Let erop dat je de connectors niet te strak aandraait en doof de vlam als deze constant tegen de glasplaat aankomt (zie gebruiksaanwijzing).

Het vlampunt van bio-ethanol ligt ongeveer bij 12 graden. Indien de omgevingstemperatuur waar jouw bio-ethanolhaard staat erg laag is, is aansteken hiervan lastiger. Een USB aansteker geeft slechts een vonk, een gasaansteker geeft een vlam. Indien je een bio-ethanolhaard wilt aansteken met een omgevingstemperatuur onder de 15 graden, zal dit makkelijker gaan met een gasaansteker.

De gepatenteerde keramische steen in de bio-ethanol haard of bio-ethanol brander absorbeert de vloeistof, maar sluit de brander tevens af. Er lekt daardoor geen vloeistof uit de buitenbak van de brander, zelfs niet als deze op zijn kop gehouden wordt!

Een bio-ethanol haard of een bio-ethanol brander heeft als bijkomend voordeel dat deze een aangename warmte afgeeft. Deze verwarming is niet bedoeld als primaire verwarmingsbron. Een bio-ethanolhaard is ideaal te combineren met een (vloer)verwarming.

In de gebruiksaanwijzing vind je een uitgebreide beschrijving over het vullen van de bio-ethanolhaard of bio-ethanolbrander en de maximale inhoud. De brander wordt door het plaatsen van een trechter in het bijvulpunt (opening in de keramische steen) bijgevuld. Zodra de bio-ethanol in het bijvulpunt blijft staan (maximaal 1 cm onder de oppervlakte van de steen) en dus niet meer geabsorbeerd wordt door de steen, is een teken dat de keramische steen verzadigd, en dus voldoende gevuld, is.

Ja, dat is mogelijk. Xaralyn heeft deze accessoires in het assortiment die speciaal zijn ontwikkeld voor gebruik in combinatie met een bio-ethanol brander .

Zie onderstaand:

 • 1 gebruiksaanwijzing,
 • 1 trechter
 • 2 pookjes om de brander te openen en te sluiten
 • 2 glasplaatjes
 • 4 connectors (ten behoeve van het vastzetten van de glasplaatjes)
 • 1 USB aansteker
 • 1 deksel of doofplaat


Dat kan, al dien je wel rekening te houden met het feit dat de bio-ethanol brander niet constant buiten kan blijven staan. De keramische steen in de bio-ethanol brander absorbeert namelijk alle vloeistoffen, dus ook water, en laat dit niet meer los. Hierdoor kun je in het slechtste geval de brander tijdelijk niet meer gebruiken. Wanneer je de brander buiten gebruikt, adviseren wij je dan ook om de brander na gebruik binnen op te bergen of deze onder een overkapping te plaatsen.

Dit kan veroorzaakt worden door het gebruik van zowel glasplaatjes als een decoratieset (keramische houtset/ kiezelstenen) op de bio-ethanol brander. De verticale luchtstroom wordt verstoord doordat er te veel materiaal rondom de vlam ligt en er niet voldoende toevoer van zuurstof is. Hierdoor krijgt de vlam de werking van een schoorsteen en wordt deze hoog. Het is belangrijk de vlam te doven en zoals beschreven in de gebruiksaanwijzing ofwel de glasplaatje(s) of een decoratieset te gebruiken op de brander. Een decoratieset mag niet in aanraking komen met de vlammen.

Dat de vlammen van de bio-ethanol brander erg laag zijn, kan meerdere oorzaken hebben: 

 • Een nieuwe bio-ethanol brander zal de eerste drie tot vier keer iets minder hoog branden. Hierna is de keramische steen volledig doordrenkt met de bio-ethanol en gaat er een gelijkmatige verdamping uit de steen plaatsvinden. 
 • Het is belangrijk om Xaralyn bio ethanol (95-96% zuivere alcohol) te gebruiken. Het keramische brandsysteem is ontworpen en uitvoerig getest in combinatie met deze speciaal ontwikkelde bio-ethanol. Wanneer je een andere bio-ethanol gaat gebruiken, zal de werking niet optimaal zijn en dit zal resulteren in lagere en onzuivere vlammen. Na gebruik van een andere bio-ethanol, kun je de brander weer vullen met Xaralyn bio-ethanol en weer aansteken. Dit zal – naar gelang van de hoeveelheid hiervoor gebruikte bio-ethanol – een aantal keer duren voordat de eerder gebruikte bio-ethanol geheel opgebrand is en de brander weer op normaal niveau brandt. 
 • Controleer of jouw bio-ethanol brander compleet gevuld is met bio-ethanol. Wanneer dit niet het geval is, vul je deze bij zoals in de gebruiksaanwijzing beschreven. Wanneer je een gevulde brander een tijdlang niet gebruikt, zal de bio-ethanol langzaam vervliegen. Houd daarom de schuif over de brandopening dicht om dit zoveel mogelijk te voorkomen.

Wanneer je de schuif van de bio-ethanol brander niet snel genoeg sluit, kunnen de dampen van de bio-ethanol via een opening ontsnappen en vlam vatten. Heropen de schuif en sluit deze in een snellere beweging. Wanneer de brander nog steeds niet dooft, is er waarschijnlijk bio-ethanol in de buitenste bak gekomen.

De hitte van de vlam kan een waas of aanslag op het glas veroorzaken. Wij raden je aan deze aanslag met keramische kookplaatreiniger schoon te maken. Wanneer je dit regelmatig doet, voorkomt je dat het glas steeds moeilijker schoon te maken is.

Wanneer de lak van de achterwand loslaat, komen de vlammen van de inzethaard hoogstwaarschijnlijk in aanraking met de achterwand. Wanneer dit het geval is, dien je de keramische brander direct te doven en de gebruiksaanwijzing te raadplegen. Dat de lak loslaat, kan een drietal oorzaken hebben:

 1. je maakt geen gebruik van de glasplaatjes of decoratieset
 2. de vlam wordt beïnvloed door tocht
 3. je gebruikt een andere brandstof dan de Xaralyn bio-ethanol, waardoor de vlammen hoger worden dan normaal.

Bio-ethanol is gedenatureerde alcohol. Door dit proces is het ongeschikt gemaakt voor consumptie. 

Het branden van alcohol of ethanol binnenshuis, zonder rookkanaal is volkomen onschadelijk mits er voldoende geventileerd wordt. Veelal is het openen van een raamrooster, een deur naar een andere ruimte of een mechanische ventilatie voldoende ventilatie. 

Bio-ethanol wat verbrand wordt, veranderd volgens de scheikunde in water en CO2. Dit is hetzelfde wat mensen uitademen. Vuur gebruikt zuurstof. Een ruimte waar een bio-ethanolhaard gebruikt wordt, moet daarom voldoende geventileerd kunnen worden. Indien er niet voldoende geventileerd wordt, kan dit leiden tot klachten door gebrek aan zuurstof. Een grote bio-ethanolhaard in een kleine ruimte is dus niet mogelijk zonder extra maatregelen. 

Bij het branden van bio-ethanol komt niet echt een duidelijke geur vrij. Voor zover er wel een geur wordt opgemerkt is deze volkomen onschadelijk.

Staat uw vraag hier niet tussen?

Stel uw vraag aan onze experts

 CONTACT OPNEMEN