Is alle bio-ethanol hetzelfde?

is goedkope bio ethanol net zo goed

Bio-ethanol is toch bio ethanol?

Stroom is gewoon stroom. Een brandstof als benzine of ethanol is gewoon benzine of ethanol. Is het werkelijk zo eenvoudig?

Als we een stekker in het stopcontact steken merken we geen verschil tussen groen opgewekte stroom en stroom opgewekt vanuit gas of kolen. De keuze voor een groen product is puur op basis van een goed gevoel.

Bij brandstoffen gaat dit verhaal niet op. Hoewel de prijsverschillen voor een leek soms onverklaarbaar zijn zit er wel degelijk verschil tussen de verschillende brandstoffen.

Laat ik mij beperken tot ethanol.

Ethanol kun je onder andere winnen uit aardolie. Dit is de meest zuivere ethanol maar gelijk ook de meest kostbare. Deze ethanol wordt eigenlijk niet gebruikt voor het gezellig branden van haarden.

Behalve voor het stoken van haarden wordt ethanol ook veel gebruikt als schoonmaakmiddel in de voedsel industrie. Vervuilde ethanol kan vrij eenvoudig worden gezuiverd en opnieuw gebruikt. We noemen dit gerecyclede ethanol. Gerecyclede ethanol bevat ook na zuivering nog minimale resten van de verontreiniging en zou je eigenlijk niet meer binnenshuis moeten gebruiken voor een ethanol haard.

Voor het branden van haarden gebruiken we bij voorkeur ethanol gewonnen uit plantenresten. Vanwege de herkomst noemen we dit bio ethanol. Een brandstof gewonnen uit planten. Een brandstof waarbij de stoffen die vrijkomen bij verbranding weer worden opgenomen door planten. Aldus een herwinbare brandstof. 

Bio-ethanol met een geurtje of luchtje

Bij het branden van zuivere bio ethanol komt er eigenlijk geen echte geur vrij (dat wil niet zeggen dat je niets waarneemt). Het toevoegen van een geurstof kan enkel een toevoeging zijn maar ook het maskeren van een verontreiniging. 

In elk geval zorgt elke toevoeging aan bio ethanol voor een minder zuivere verbranding. Toegevoegde geurtjes zijn altijd op basis van olie (geurolie) en zullen op den duur een vettige afzetting gaan vormen. Wil je graag een luchtje ruiken bij het branden van je bio ethanol haard dan kun je eenvoudiger en goedkoper ook een beetje geurolie op een schaaltje bij de haard zetten.

Zuivere bio ethanol voor haarden

Bio ethanol met een alcoholpercentage van 100% bestaat niet. In bio ethanol zit minimaal 2% water (dit is het natuurlijk evenwicht). Zuivere alcohol is duur. Dit komt door de accijnzen. Bio ethanol is betrekkelijk goedkoop.

Dat bio ethanol ondanks een hoog alcoholpercentage zo goedkoop aangeboden kan worden heeft te maken met een verplichte toevoeging. De bio ethanol die wij als consument kopen is gedenatureerd. Een proces waarbij er een toevoeging wordt gedaan aan aan de bio ethanol waarmee het ongeschikt wordt voor consumptie. 

De meest zuivere bio-ethanol komt hierbij op 97%. In de praktijk nauwelijks haalbaar. Het alcoholpercentage schommelt meestal tussen de 95-97%.

Hoe minder het alcoholpercentage is, hoe minder de warmteopbrengst. Zonder de juiste apparatuur eigenlijk alleen maar te meten door de totale brandduur of de hoogte van de vlammen te vergelijken. Waarmee je een parallel kunt trekken met benzine voor een auto. Zowel een auto als een haard draaien prima op goedkope brandstoffen, er zijn echter verschillen.

Hoe kun je als consument slechte bio ethanol herkennen

Bio ethanol van mindere kwaliteit kun je helaas niet herkennen vanaf de verpakking. Verplicht op de verpakking zijn enkel een paar gevaren symbolen en de vermelding dat het om bio-ethanol gaat. Verdacht is wel als een leverancier aangeeft dat het alcoholpercentage boven de 97% uitkomt. 

Een bedrijf als Action verkoopt zeer goedkope bio ethanol, misschien wel de goedkoopste ethanol. De bio ethanol van de Action is prima voor een sfeerhaard. Bij de ethanol van de Action merkte ik geen vieze geur. Bij mijn eigen testen merkte ik wel dat de vlammen minder hoog waren en de brandtijd duidelijk korter. Mijn conclusie hier is dat er meer water in de bio ethanol moet zitten dan het etiket aangeeft. De ethanol van de Action is dus zeker prima als brandstof voor sfeerhaarden. Wil je daarentegen een iets hogere opbrengst van je bio ethanol haard, een hogere vlam, een langere brandtijd dan zou ik een andere leverancier kiezen.

Veilige verpakking voor bio-ethanol

Bio-ethanol wordt geclassificeerd als licht ontvlambaar. Het typische is dat bio-ethanol eigenlijk helemaal niet brandt (onder de 12 graden is het bijna niet eens aan te steken). Alcohol in de bio-ethanol verdampt. Deze alcoholdampen branden. Bio ethanol bewaar je dus het best op een koele plaats. Hoe groter de verpakking hoe groter het risico. Geopende groot-verpakkingen bevatten alcoholdampen die met de kleinste vonk vlam kunnen vatten. 

De veiligste verpakking is een literfles met spuitdop. Voor een fabrikant de meest dure oplossing. 

Hoe het veilig. Ga verstandig om met bio-ethanol. Gooi geen ethanol over van een groot-verpakking naar een kleinere verpakking. Vul geen kleine openingen met een groot-verpakking. Gebruik een trechter. 

CL100 bio-ethanol

De CL100 bio ethanol van Xaralyn wordt gewonnen uit plantenresten, voornamelijk mais. Voor iemand met een zeer scherpe reuk kan een zeer minimale zoetige geur worden waargenomen. In vergelijking met het stoken van hout zeggen we daarom dat er geen geur waarneembaar is. 

Alcohol trekt vocht aan. Het alcoholpercentage in open of niet goed gesloten flessen zal op den duur teruglopen. Alcohol is ook bekend als oplosmiddel. Zachte plastic verpakkingen worden op den duur opgelost. Xaralyn CL100 bio-ethanol vind je mede hierom enkel in doorzichtig hard plastic (recyclebare) literflessen.

Xaralyn bio ethanol bestel je voordelig online en wordt gratis thuisbezorgd.Cuneo bio-ethanol tafelhaard
Blog