Cheminée au bioéthanol versus poêle à bois

Xaralyn Fire Systems


Hout of ethanol stoken?

Voor ieder interieur!

Bio-ethanol haarden en houthaarden zijn in veel opzichten verschillend maar hebben één doel gemeen: sfeer.
De houthaard is beperkend en heeft nadelen. Om zo'n haard te plaatsen, moet je zeker de ruimte thuis hebben en moet er een rookkanaal en schoorsteen worden geplaatst, een zeer dure en tijdrovende stap. In een appartement is het sowieso niet mogelijk om een houtkachel te plaatsen; er is meestal geen ruimte voor en hoe leg je een rookkanaal aan?
Een bio-ethanol haard kan eenvoudig worden geplaatst, vrijstaand of zelfs ingebouwd, de opties zijn veel groter omdat dit type haard niet gebonden is aan een rookkanaal.

Wat betreft de designkant, kan een ethanolhaard door zijn variaties van maten, kleuren en materialen aantrekkelijk zijn voor een zeer grote groep mensen. Ook kun je de bio-ethanol haard plaatsen in een appartement, of in een woning waar een rookkanaal niet mogelijk is. Bij een traditionele haard ben je altijd gebonden aan één vaste plaats, de ethanolhaard kan naar wens overal geplaatst worden.

Het onderhoud van een ethanolhaard is miniem. Het ontbreken van een schoorsteen bespaart minimaal één keer per jaar vegen, een besparing van gauw € 100,00 Bovendien produceert bio-ethanol bij verbranding geen rook of as, dus ook binnenshuis blijft alles schoner omdat er geen residu (fijnstof) is. Hiernaast besparen we ook op een opslagruimte voor hout.

Ook bij het vergelijken van de prijs van de twee soorten haarden, is het verschil groot! Een bio-ethanol haard is veel voordeliger in aanschaf. Een schoorsteen plaatsten kost al gauw een paar duizend Euro, heel veel meer dan een complete bio-ethanolhaard.  Een hoge prijs dus voor een haard met minder mogelijkheden. Een bio-ethanol haard is dus betaalbaarder en toegankelijker.

Qua warmte afgifte wint de houthaard het nog wel van de bio-ethanolhaard. Een houthaard kan gebruikt worden als hoofd-verwarming, een bio-ethanolhaard kan alleen als bij verwarming gebruikt worden.

Het is goed om alle voor- en nadelen af ​​te wegen en de twee soorten haarden goed met elkaar te vergelijken om te weten wat het beste alternatief is. Maar ook om te beseffen dat de bio-ethanolhaard veel meer voordelen dan nadelen heeft ten opzichte van de traditionele houtkachels. 

Het moeilijkste moet nog gemaakt worden: de keuze.

Comment remplir en toute sécurité une cheminée au bioéthanol ?
Blog