Zelf een bio-ethanol (tafel) haard maken

Hoe voordelig is een DIY bio-ethanol brander

Een low-budget bio-ethanol brander zelf maken

Op TikTok en Instagram hebben we een nieuwe trend gespot: 'Hoe maak je zelf je eigen low-budget bio-ethanol brander?' 

Met leuke kreten als: 'Koop een keramieken pot bij de Action en maak je eigen DIY bio-ethanol brander', 'DIY vuurpot in een paar stappen', 'DIY vuurbowl' etc. vindt je enorm veel video's waar je in een paar stappen zelf een vuurtje binnenshuis kunt stoken.

Bakje erbij kopen waarin je de bio-ethanol kunt aansteken. Beetje watten erbij en je eigen low-budget bio-ethanol brander is een feit.

De eenvoudigste en goedkoopste bio-ethanol brander is een bakje waar je de bio-ethanol in giet, aansteekt, en klaar. Maar geloof ons, dit is een brander waar je nog vele jaren met spijt aan terug zult denken.

DIY Bio ethanol brander

Bio-ethanol is nog nooit zo populair geweest

Bio-ethanol is populair en terecht. Het is een schone, hernieuwbare brandstof die je gewoon binnenshuis kunt gebruiken. Maar met de populariteit van bio-ethanol komen ook de gevaren. Steeds meer video's verschijnen waarin influencers laten zien hoe leuk het is om zelf een bio-ethanol brander te maken en te gebruiken.

Maar laten we niet vergeten dat bio-ethanol ook een andere kant heeft. Het is licht ontvlambaar en kan bij verkeerd gebruik leiden tot nare ongelukken. Gelukkig is er binnen Europa een Europese Norm ontwikkeld (EN 16647:2015) om consumenten te beschermen tegen onveilige producten.

Dus, hoe verleidelijk het ook mag zijn om zelf te experimenteren, hou het alsjeblieft veilig. En als het op veiligheid aankomt, is de gepatenteerde keramische bio-ethanolbrander van Xaralyn de beste keuze. Uit alle testen is gebleken dat dit de veiligste bio-ethanol brander is die er is. 

Is een goedkope bio-ethanol brander werkelijk zo goedkoop?

Denk je dat je met een goedkope brander goedkoop uit bent? Dan vergis je je. Deze keramische brander is soms wel 4 keer zuiniger dan andere branders!

Met een prijs van €3,00 per liter voor bio-ethanol bespaar je dus maar liefst 75%! Een besparing die je zeker snel terugverdient, vooral met een grotere brander.

Hoe zit dat dan met goedkope bio-ethanol?

Laten we het verhaal compleet maken met de brandstof zelf.

Er zijn verschillende soorten bio-ethanol:

  1. Zuivere nieuwe bio-ethanol: deze heeft een natuurlijk evenwicht met 2% water. Hier wordt nog iets aan toegevoegd zodat het ongeschikt wordt voor consumptie. Het alcoholpercentage komt hiermee op ongeveer 96%.
  2. Bio-ethanol met een hoger waterpercentage: deze brandt lager en korter.
  3. Herwonnen bio-ethanol uit de industrie: dit wordt vaak gebruikt als schoonmaakmiddel in de industrie en kan herkenbaar zijn aan vervelende geurtjes.
Conclusie:

Een veilige keramische bio-ethanol brander van Xaralyn is de beste koop (en goedkoper dan je zou verwachten). Deze keramische bio-ethanol brander voorkomt ongelukken en verbruikt minder brandstof dan goedkope prullen waarmee het hogere aanschafbedrag al snel terugverdiend wordt.
Bio-ethanol als oplossing voor stook-alert
Xaralyn Fire Systems