Een open haard zonder rookkanaal, kan dat?

Blog

Warmte en gezelligheid van een haard, zonder een grootschalige verbouwing

Een haard bied sfeer in elke woonkamer. Of het nu winter is of een koele zomeravond, een haard brengt een gevoel van warmte en gezelligheid dat moeilijk te evenaren is. Traditioneel vereisen open haarden echter vaak een rookkanaal, wat kan betekenen dat je een grootschalige verbouwing moet ondergaan om deze te installeren. Gelukkig zijn er tegenwoordig innovatieve oplossingen beschikbaar, zoals de Xaralyn bio-ethanol en elektrische haarden, die je dit gedoe besparen. 


Een haard zonder rookkanaal

Haarden zonder rookkanaal bieden tal van voordelen die ze een aantrekkelijke keuze maken voor moderne huishoudens. Omdat deze haarden geen schoorsteen of rookkanaal nodig hebben, bespaar je op de kosten en het ongemak van ingrijpende bouwprojecten. De installatie van deze haarden is vaak eenvoudig en kan zelfs door de doe-het-zelver worden uitgevoerd. Dit maakt ze een ideale optie voor zowel huurders als huiseigenaren. Zonder de beperkingen van een rookkanaal kun je de haard bijna overal in huis plaatsen. Of je nu een haard in de woonkamer, slaapkamer, of zelfs in de badkamer wilt, de mogelijkheden zijn eindeloos. Veel van deze haarden gebruiken duurzame brandstoffen zoals bioethanol, wat minder impact op het milieu heeft in vergelijking met traditionele hout- of gasgestookte haarden.


Xaralyn bio-ethanol haarden

Bio-ethanol haarden zijn een uitstekende keuze voor wie een flexibele oplossing zoekt, zonder de noodzaak van een rookkanaal te laten aanleggen. Bio-ethanol haarden creëren een echt vlammenspel, waardoor je dezelfde gezellige sfeer krijgt als een traditionele houtgestookte haard. Bij de verbranding van bio-ethanol komt geen rook, roet of as vrij. Dit betekent minder schoonmaakwerk en een gezonder binnenklimaat. 


Wat is bio-ethanol?

Bio-ethanol is een hernieuwbare brandstof die wordt geproduceerd uit plantaardige materialen. Het is een schone brandstof die minder CO2 uitstoot dan fossiele brandstoffen. Deze haarden zijn gemakkelijk aan en uit te zetten. Bovendien zijn er modellen in diverse toepassingen en formaten beschikbaar, zodat je er altijd een haard is die bij jou past.


Het veiligste open vuur

In tegenstelling tot andere bio-ethanol haarden werkt een brander van Xaralyn met een gepatenteerde keramische steen. Deze steen neemt als het ware de vloeistof op als een spons waardoor deze niet alleen veel veilig is, maar ook een stuk zuiniger in gebruik. Doordat de alcohol niet langer meer kookt maar juist verdampt kun je hier ook langer mee branden. Daarbij zijn ze extra veilig door het gebruik van een speciaal sluitingssyteem. Het systeem werkt met een schuif, niet meer bijvullen waar het vuur uit komt maar veilig in een apart vulgat.


Bekijk hier ons assortiment bio-ethanol haarden


Xaralyn Elektrische Haarden

Elektrische haarden bieden nog meer gemak. Vaak zijn ze uitgerust met afstandsbedieningen en programmeerbare thermostaten. Omdat er geen echte vlammen of brandstof nodig zijn, zijn elektrische haarden veiliger, vooral in huishoudens met kinderen of huisdieren. Moderne elektrische haarden zijn zeer energiezuinig. Ze kunnen als bijverwarming dienen zonder een aanzienlijke impact op je energierekening. Elektrische haarden komen in diverse ontwerpen en stijlen, zodat ze in elk interieur passen. Van modern en strak tot klassiek en rustiek, er is altijd een model dat bij jouw smaak past. 


Waterdamp haarden

Naast de elektrische haarden zijn er ook waterdamp haarden op de markt. Deze haarden werken door middel van water, lichtprojectie en een verdamper. Dit geeft de illusie van echt vuur zonder een rookkanaal.


Bekijk hier ons assortiment elektrische haarden


Conclusie

Of je nu kiest voor de realistische vlammen van een bioethanol haard of het gebruiksgemak van een elektrische haard, beide opties bieden een uitstekende manier om de sfeer en warmte van een open haard in je huis te brengen zonder de noodzaak van een rookkanaal en de daarbij behorende verbouwingen. Xaralyn biedt een breed scala aan stijlvolle en functionele haarden. Geniet van de warmte en gezelligheid van een haard, eenvoudig en zonder gedoe.


Heb je nog geen keuze kunnen maken welke haard geschikt is voor jouw situatie? Onderstaand hebben we wat voorbeelden geplaatst ter inspiratie.


Voorbeeld van een ingebouwde Xaralyn bio-ethanol brander met inbouwprofiel

Voorbeeld van een ingebouwde Xaralyn bio-ethanol brander met inbouwprofiel


Voorbeeld van een ingebouwde bio-ethanol unit

Voorbeeld van een ingebouwde bio-ethanol unit


Voorbeeld van een doorkijkhaard met Xaralyn brander L met inbouwprofiel foto: Studiozuyd

Voorbeeld van een doorkijkhaard met Xaralyn brander L met inbouwprofiel


Voorbeeld van een waterdamp haard van Xaralyn

Voorbeeld van een waterdamp haard van Xaralyn


Voorbeeld van een ingebouwde elektrische haard met driezijdig vuurzicht

Voorbeeld van een ingebouwde elektrische haard met driezijdig vuurzicht


Voorbeeld van een Cinewall met Xaralyn inbouwhaard

Voorbeeld van een Cinewall met Xaralyn inbouwhaard 


Transformeer je tuin met onze buitenhaarden
Blog