Verbot von Holzöfen in Großstädten

Xaralyn Fire Systems


Geen houtkachels of vuurkorven meer in steden

Wählen Sie eine sauberere Xaralyn-Alternative

Een houtvuur is gezellig en leuk. De reuk van houtrook is voor de één vervelend, voor de ander lekker. Houtook is behalve ongezond ook één van de grootste veroorzakers van fijnstof.

Rauch, der bei der Verbrennung von Holz entsteht, kann gesundheitliche Probleme verursachen. Der Feinstaub, der beim Verbrennen von einem Kilo Holz in einem Feuerkorb freigesetzt wird, entspricht der Emission von Feinstaub aus einem LKW bei einer Fahrt über 3000 km.

In 2025 is het stoken van hout in een vuurkorf buiten niet langer toegestaan in de gemeente Utrecht. Utrecht wil hiermee als eerste grote stad een nieuwe stookstandaard neerzetten.  De verwachting is dat andere grote steden snel zullen volgen. Om de luchtkwaliteit en daarmee de gezondheid van inwoners te verbeteren, denkt de gemeente Utrecht na over een subsidieregeling om het gebruik van vervuilende oude houtkachels te beperken.  De Utrechtse Stookstandaard moet als voorbeeld gaan dienen voor andere gemeentes.

Vooral de oudere open haarden en buitenkachels leveren een grote bijdrage aan de uitstoot van fijnstof door particuliere houtstook.  Filters op kachels zou een oplossing kunnen zijn, maar dit is relatief duur. Daarnaast zijn er op dit moment geen echt goede en effectieve filters voorhanden en vereisen zij zeer regelmatig onderhoud. 

Een van de manieren om de uitstoot van fijnstof terug te dringen, is om een open haard of ouderwetse kachel te laten vervangen door een moderne kachel die minder schadelijke stoffen uitstoot, een bio-ethanolhaard of een elektrische kachel.

Vervanging van oudere type haarden zorgt voor 2,5 tot vijftien keer minder fijnstof uitstoot per jaar.

De manier waarop we onze huizen in de toekomst verwarmen zal volledig gaan veranderen. Beter geïsoleerde huizen, minder warm stoken, niet langer ons hele huis verwarmen. 

Een schoon alternatief is het stoken op BioethanolDer Keramikbrenner von Xaralyn ist der sauberste, sicherste und sparsamste Bioethanolbrenner.

Alle Haushalte ohne Gas im Jahr 2050
Xaralyn Fire Systems